Bereik het maximale

Titel

Autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et dolore feugait

Keuzegids administratie methode voor starters

Wanneer je je eigen onderneming begint, krijg je te maken met administratie. Die is verplicht. Geen ontkomen aan. Wanneer je start met een onderneming wil je op dit vlak direct de juiste keuze maken, wat voor systeem ga je opzetten? Dit zodat je in later stadium niet hoeft over te stappen, wat tijd en kosten met zich mee zal brengen. In deze keuzegids geven we je leidraad.

Type en schaal onderneming

Het ligt er helemaal aan wat voor soort onderneming het betreft. En dan met name de beoogde schaal. Indien het gaat om een kleine meer hobbymatige onderneming, dan kun je in principe prima uit de voeten met in principe kosteloze software zoals een Microsoft Word en/of Excel. Dit staat eigenlijk op vrijwel alle laptops wel standaard geïnstalleerd dus extra kosten hoef je niet te maken.

Wanneer je van plan bent een meer serieuze onderneming op been te brengen, dan kun je beter direct kiezen voor een toegewijd professioneel programma. Dit omdat Word en Excel eigenlijk meer algemene software is voor tal van zaken en niet speciaal op maat is ontwikkeld voor Nederlandse administratie en belastingzaken.

Ga je voor professionele software, dan is deze vanaf de grond ontwikkeld voor administratie voor MKB en corporatie Nederland. Daarbij heb je ook support mocht er wat mis gaan. Op dit moment lijkt het wel of er iedere week een nieuwe boekhoudprogramma op de markt komt. Zoveel zijn het er. Zelfboekhouden.org heeft een top 5 online boekhoudprogramma’s vergelijking samengesteld. Een handig beginpunt, want het kaf is reeds gescheiden van het koren. Dan is het een kwestie van smaak. De top vijf programma’s zijn alle in principe excellente administratie tools. Maar welke voor jou het beste zou zijn, dat zal je zelf moeten aanvoelen. Gelukkig hebben die programma’s een optie tot een kosteloze en vrijblijvende proefaccount. Zo kun je het programma voor een paar weken of in sommige gevallen zelfs maanden aan de tand voelen.

Hoe zit het met offline desktop boekhoudprogramma’s? Deze zouden we afraden. Enigszins achterhaald en er kleven vele nadelen aan t.o.v. online opties, lees meer daarover in dit artikel in de comments. Bijvoorbeeld, bij desktop software indien je een computer crash hebt, ben in principe je hele administratie kwijt. De Belastingdienst zal je niet sparen of medelijden met je hebben. Einde onderneming. Daarbij laken offline programma’s automatische koppelingen met andere delen van je onderneming zoals de online facturatie.

admin

Geef een reactie