Bereik het maximale

Titel

Autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et dolore feugait

6 tips om een top vakantieplanning te maken!

Altijd weer een stressvolle periode, terwijl dit juist de periode hoort te zijn waarin u tot rust hoort te komen. Voor u als ondernemer is het toch wel een dingetje om de juiste vakantieplanning te maken voor uw bedrijf om de bezettingsgraad toch in balans te houden. In dit blog geven wij u 6 tips om dit zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

 1. Maak de vakantieplanning ruim van te voren
  Dit kunt u doen door middel van een deadline. Deze deadline geeft aan tot wanneer personeel hun vakantie aanvraag mogen indienen. Zodra u alle aanvragen heeft, kunt u deze op elkaar afstemmen om zo een juiste vakantieplanning te maken.
 2. Stel een minimale bezettingsgraad in
  Met deze tip moet je ook even wat rekenwerk uitzoeken. Om de vakantieplanning rond te maken, is het handig om te weten hoeveel mensen u minstens op de werkvloer nodig heeft om efficiënt te blijven draaien.
 3. Maak eerst een vakantieplanning met de minimale bezettingsgraad
  Dit is de volgende stap. Zorg eerst dat de minimale vakantieplanning in ieder geval gevuld is. Zo krijgt u ook direct inzichtelijk waar u problemen zou kunnen verwachten en u extra mensen zal nodig hebben.
 4. Bedenk een oplossing voor de problemen die u verwacht
  U kunt vragen of uw medewerkers wellicht onderling kunnen overleggen of er misschien iets te verschuiven valt indien de vakantieplanning gaten bevat in de bezettingsgraad. Komen zij er niet uit met elkaar dan zal u de vakantieaanvragen moeten goedkeuren of niet. Check wel welke afspraken u in de contracten van uw medewerkers heeft staan om lastige situaties te voorkomen.
 5. Vooraf afspraken maken indien onderbezetting. U kunt bijvoorbeeld afspreken met uw medewerkers dat medewerkers met kinderen voorrang krijgen op een vakantieperiode omdat zij vastzitten aan de schoolvakanties. Dit zou natuurlijk ook kunnen door het ene jaar de ene te laten gaan en het andere jaar de ander. Wederom geldt hiervoor dat dit wel in de contracten van de medewerkers moet staan.
 6. Vakantieaanvragen weigeren? Dit is hetgeen dat u, wanneer u de vakantieplanning aan het maken bent het liefst wilt voorkomen om iedereen blij te houden. U kunt nog proberen om parttimers meer te laten werken of u kunt zelfs een uitzendbureau inschakelen. Indien u echt niet anders kan kunt u een aanvraag weigeren maar dit mag alleen als er echt een goede reden voor is. Biedt zo veel mogelijk alternatieven!
admin

Geef een reactie