Bereik het maximale

Titel

Autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et dolore feugait

Toppellets: over de werking en voordelen van pelletkachels

Pelletkachels mogen zich verheugen in een toenemende belangstelling van huiseigenaren. De verkoop van dit type kachel heeft de afgelopen tijd een flinke boost gekregen. Maar hoe werkt een pelletkachel precies? En wat zijn de grootste voordelen van dit type kachel, dat gestookt wordt met pellet hout? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel over de werking van pelletkachels.

 

Hoe werkt een pelletkachel?

Het gebruik van een pelletkachel begint natuurlijk met de aankoop van dit verwarmingsapparaat. Als je de pelletkachel inschakelt, begint de gloeispiraal – die de ontsteking regelt – te gloeien. Een speciale schroef, ook wel bekend als vijzel of wormschroef, gaat vervolgens draaien en zorgt ervoor dat er pellet hout in het branderbakje belandt. Tegelijk komt er zuurstof bij, die langs de gloeispiraal aangevoerd wordt via een speciaal beluchtingskanaal. Hierdoor ontsteekt het pellethout en begint er een vuurtje te branden. Hierna schakelt de gloeispiraal zichzelf uit. Hierna begint er een ingebouwde ventilator te draaien, die de opgewarmde lucht vanuit de kachel de kamer in verspreidt. Uiteraard komen er bij dit proces ook CO2-gassen vrij. Deze worden volledig afgezogen en via het rookkanaal afgevoerd naar de schoorsteen of naar buiten toe. Als gebruiker kun je de temperatuur natuurlijk zelf instellen via een eenvoudig bedieningspaneel of, dat kan ook, via een speciale afstandsbediening.

 

Een beperkte uitstoot van fijnstof

Over de hoeveelheid fijnstof die een pelletkachel uitstoot, hoef je je als gebruiker niet al te veel zorgen te maken. In vergelijking met poen haarden, standaard houtkachels en kolenkachels ligt deze uitstoot op een acceptabel niveau. Zo stoot een gemiddelde open haard zo’n 840 g/GJ uit, een kolenkachel 240 g/GJ, maar bij een pelletkachel bedraagt de uitstoot 60 g/GJ. Relatief gezien is een pelletkachel gebruiken dan ook een milieuvriendelijke manier van stoken.

 

In principe heb je geen schoorsteen nodig

Fijn aan het gebruik van een pelletkachel is ten slotte dat je hiervoor in principe geen traditionele schoorsteen meer nodig hebt. De afvoer van rookgassen uit een pelletkachel verloopt via een apart rookkanaal met een dikte van 80 of 120 mm, die de rook naar buiten trekt. Deze afvoer kan moet wel door een gecertificeerde expert worden aangelegd, om zo de veiligheid te garanderen. Als er iets is wat je moet zien te voorkomen, is heet wel dat er een kans bestaat op koolmonoxidevergiftiging. Succes alvast en geniet vooral veel van de warmte en het comfort van jouw pelletkachel.

 

admin

Geef een reactie