Bereik het maximale

Titel

Autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et dolore feugait

Een laptop uitkiezen voor dummy’s

Zijn de dagen van die oertrage, 20 jaar oude laptop die al twee generaties in de familie zit geteld? Dan is het nu toch echt tijd voor een nieuwe. Dat lijkt alleen makkelijker gezegd dan gedaan, want wie even ‘laptop’ opzoekt in google wordt gelijk 1.950.000.000 resultaten wijzer. De keuze is oneindig, en als je niet weet waar je op moet letten kan het een lastige zoektocht worden naar de geschikte laptop. Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste onderdelen van een laptop en wat ze betekenen. Met die kennis op zak kun je vervolgens bepalen wat voor jou geschikt is, en welke laptop je moet aanschaffen. 

Besturingssysteem

Het besturingssysteem regelt dat programma’s opstarten en eindigen, toegang tot de harde schijf met het bestandssysteem, het beeldscherm en de invoer van gegevens. Dat klinkt abstract, maar kort door de bocht zorgt het besturingssysteem dat alle delen van je laptop samenwerken en een beeld vormen, waar jij vervolgens mee aan de slag kan gaan. Het bekendste besturingssysteem is misschien wel Windows, maar er bestaan ook andere systemen, zoals een laptop met Linux of MacOS. Hoe de interface eruitziet verschilt per systeem, en dit is voor jou belangrijk om op te letten. Wat vind jij nou overzichtelijk en makkelijk werken? Probeer wat uit in de winkel of baseer je keus op ervaring. 

Werkgeheugen en processor

Het werkgeheugen en processor bepalen krot door de bocht hoe snel je laptop is. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller, en over het algemeen geldt hoe nieuwer en duurder de processor hoe sneller. Voor mild gebruik, lees: af en toe op het internet surfen en mailtjes sturen, heb je geen beest van een laptop nodig met 32GB RAM. 8GB met een i3 of i5 Intel processor is meer dan genoeg. 

Scherm

Allereerst de grootte. Een grote laptop is 15 inch, en een kleine rond de 11 inch. Daartussenin is ook een hoop keuze. Over het algemeen geldt dat hoe groter het scherm hoe vaker je ze aan de lader moet hangen. Ook in de resolutie, dus hoe ‘scherp’ je beeld is, heb je veel keuze. Hiervoor kun je het beste gewoon naar een laptop winkel gaan en bekijken wat je fijn vindt. 

admin

Geef een reactie